16.10.04

DTGB 11. KURULTAYI SIYASET KOMISYONU RAPORU

11 Eylül sonrasında değişen tehdit ve fırsat algılamaları Türk Dünyasının önünde de yeni fırsatlar doğurmuş beraberinde de tehditler getirmiştir. Türk halklarının yaşadığı pek çok coğrafyayı da kapsayan alanlarda değişen dengeler Türk Dünyası için yeni politikalar üretilmesi ihtiyacını zaruret haline getirmiştir. Üretilecek ortak politikalar sayesinde Türk halklarının bu değişikliklere karşı bir bütün olarak varlığını ortaya koyması sağlanacak diğer taraftan Büyük Orta Doğu Projesi gibi projelerde Türk varlığı ortak tepkisini dile getirebilecektir. Bu kapsam da yaşanan gelişmeler içerisinde Türk Dünyasının ortak meselelerine karşı ortak tepkisini dile getirmelidirler.

• Süper güç olma iddiasında bulunan Çin Halk Cumhuriyeti sınırları içerisinde bulunan 25 milyon nüfusa sahip olan Uygurlara uygulanan asimilasyon politikası devam etmektedir. Baskıcı Çin rejiminin Doğu Türkistan’da uyguladığı politikalarda Doğu Türkistan’da yaşayan Uygurların temel hak ve özgürlüklerine siyasi ve kültürel haklarına saygılı olmak zorundadırlar.

• ABD’nin düzenlediği Irak operasyonu sonrasında Orta Doğu’da yaşanan süreç Türk Dünyası içinde önemli gelişmelere gebe görünmektedir. Irak’ta Türkmen varlığını görmezden gelen her türlü politikanın Türk Dünyası bir bütün olarak karşısında olmalıdır.

• 11 Eylül terör saldırısının ardından ilk operasyon Afganistan operasyonudur. Afganistan operasyonu sonrasında Afganistan’da Taliban’a karşı verilen mücadele sonrasında şu günlerde Afganistan’ın yeniden inşası sürecine hız verilmiştir. Gelinen bu noktada Afganistan’ın yeniden inşası sürecinde Afganistan Türklerinin yerine ve önemine gereken vurgu yapılmalı ve bu sürecin dışında bırakılmaları engellenmelidir.

• Türk Dünyasının bir diğer önemli ortak sorununu İran’da sınırları içerisinde yaşayan 30 milyondan fazla Güney Azerbaycan Türkünün sahip olması gereken kültürel haklara ve ana dilde eğitim hakkının verilmesi konusunda Türk Dünyası ortak tavrını ortaya koymalıdır.

• Özellikle Ermeni diasporasının her fırsatta uluslararası platformlarda dile getirdiği ve yaşadıkları ülkelerde soykırımın tanınmasına yönelik faaliyetleri son dönemde ciddi boyutlara ulaşmıştır. Ermenistan’ın ve Ermeni diasporasının bu faaliyetlerine karşı Türk Dünyası ortak bir tepki mekanizması geliştirmelidir.

• İşgal altında bulunan Azerbaycan toprağı Karabağ konusunda tüm Türk Dünyası
Azerbaycan’ı destekleyen tavrını ortaya koymalıdır. İşgalci Ermenistan’ın yayılmacı tutumu ve Azerbaycan’ın haklı davası uluslar arası platformlarda duyurulmalıdır.

• Bağımsız Türk Cumhuriyetleri arasında işbirliği ve bölgesel ortaklık kurma çalışmalarına hız verilmelidir.

Hiç yorum yok:

 
Siteyi düzenleyen: Terken_Hacaloğ*lu