16.10.04

DTGB 11. KURULTAY SPOR KOMİSYONU RAPORU

Spor, insanların ruh ve bedenen gelişimini sağlayan sosyal bir aktivitedir. Sporun insan gelişiminde büyük bir önemi olduğunu, tarih boyunca görmekteyiz. Özellikle Türkler’in Orta Asya’da konar-göçer bir hayat yaşarken küçük büyük, kadın erkek demeden iyi ata bindikleri, iyi ok attıkları bilinmektedir. Spor kültürünün toplumda yerleşmesinin, toplumun düzenli spor yapmaları hem sağlıklı bireylerin yetişmesinde, hem de bireylerin hayatın zorluklarına göğüs germe yeteneğinin artmasına, böylece Türkler’in bedenen ve ruhen daha kuvvetli olmalarını sağlayacaktır. Bu faydaların sağlanabilmesi için Dünya Türk Gençleri Birliği olarak, spor, önem vermemiz gereken konuların başında gelmektedir. Önümüzdeki dönemde sportif faaliyetlerle ilgili gerçekleşmesini istediğimiz konulardan bazıları şunlardır:

1. 1996 yılında tüm Türk Dünyası’ndan sporcularının katılımı ile gerçekleşen Türk Dünyası Olimpiyat Oyunları bundan sonra da düzenli olarak belirlenen yıllarda tekrarlanmalıdır.
2. Türkiye’de her yıl Başbakanlık Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü’nce düzenlenen Gençlik Kampları tüm Türk Dünyası’nda düzenlenmelidir. Bu kamplarla değişik ülkelerden ve bölgelerden gelen Türk gençlerinin birbirleriyle kaynaşması ve kültür alışverişinin gerçekleşmesi lazımdır. Aynı zamanda Türkiye dışındaki devlet ve yönetimlerle de temasa geçilerek resmi makamların birlikte çalışmaları konusunda başvurular yapılmalıdır.
3. Spor bakanlıklarına bağlı federasyonların birlikte çalışarak olimpiyat oyunları dışında da değişik spor kollarında turnuvalar düzenlenmesi için başvurular yapılmalıdır.
4. Profesyonel spor kollarında en azından bağımsız Türk cumhuriyetlerinin sporcularının yabancı kategorisinden çıkartılarak, Türk olarak nitelendirilmesi için gerekli mercilere başvurulmalı, böylece tüm Türk Dünyası’nda birleşmeye katkı sağlanmalıdır. Bu sayede en popüler sporlardan (futbol, basketbol, güreş, halter vs.) başlamak üzere tün Türk Dünyası’nda sporda bir atılım gerçekleşebilir.
5. Türkiye’de genelde belediyeler ve Gençlik Spor il ve ilçe müdürlüklerince açılan spor okullarına Türk Dünyası’ndan gençlerin davet edilmesi, Türk Dünyası’nda ki spor okullarının da ortak kullanıma açılması gereklidir.
6. Sporun Türk Dünyası’nda gelişememesinin sebeplerinden birisi de ekonomik şartlardır. Sovyet sisteminde sosyal devlet temelinde gençlere spor zorunlu olarak öğretildiği gibi, günümüz Türk Dünyası’nda da devletlerin yetkili makamlarına gerekli ekipman ve tesisin sağlanması için başvurulmalıdır.
7. Federasyonların birlikte çalışmalarına zemin hazırlandıktan sonra Türk Dünyası Güreş Federayonu gibi tüm dallarda federasyonların bağlandığı Türk Dünyası Spor Federasyonları oluşturulmalıdır.

Öneri :
Bir Türk oyunu olan Kuraş’ın olimpik bir spor haline gelmesi için gerekli girişimlerde bulunulması önerildi.

Hiç yorum yok:

 
Siteyi düzenleyen: Terken_Hacaloğ*lu