Günümüzde ülkelerin gelişmişliklerinin en önemli göstergelerinden biri o ülkelerin ekonomik kalkınmışlık düzeyleridir. Aslında ekonomik kalkınma olmadan siyasi bağımsızlıktan dahi söz etmek pek mümkün olmamaktadır. Bu bağlamda Türk Dünyası’nın güçlü bir ekonomik yapıya sahip olması çözüm bekleyen en önemli meselelerden biri olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu doğrultuda komisyonumuz aşağıdaki kararları almıştır.
1. Bagimsiz Türk Devletleri ve Türk Halklarinin yasadigi diger ulkeler arasında ekonomik ilişkileri geliştirmek için atılması gereken en önemli adım Türk Dünyası Ortak Pazarı’nın biran önce kurulmasıdır. Bu bağlamda her türlü mal ve hizmetler Türk Dünyası’nın her yerinde gümrük, vergi ve diğer sınırlandırmalardan bağımsız hareket edebileceği gibi Türk Halkları da Türk Dünyası’nın her yerinde vize, oturma, ve çalışma müsaadesi gibi sınırlamalara tabii kalmaksızın iş kurabilmeli ve yaşayabilmelidir.
2. Türk Dünyası’nın kendi içinde olduğu kadar diğer ülkelerle de ihracata dönük ekonomik politikaları izlemesi çok önemlidir. Ancak öncelikli olarak Türk Halkları arasındaki ticareti geliştirmek için ülkeler arasında pazarlama kurum ve fonksiyonlarının eksikliklerinin giderilmesi, teşviklerin arttırılması, araştırma kurumlarının geliştirilmesi ve finans kurumlarının yetersizliğinin giderilmesi gerekmektedir. Bu bağlamda Türk Dünyası’nda kalkınma bankasının kurulması ve orta ve uzun vadeli kredi mekanizmasını işletilmesi çok önemlidir.
3. Günümüz dünyasında geçerli olan serbest piyasa ekonomisinde en önemli unsur inisiyatif kullanabilecek girişimcileri ve yöneticileri yetiştirmektir. Batılı devletlerin bu eksikliği istismarına karşın Türk girişimcilerinin yetiştirilmesi ve girişimciliğin desteklenmesiyle biran önce Türk Dünyası’ndaki bu eksikliğin kapatılması gereklidir.
4. Bugün iletişim ve ulaşımdaki gelişmeler dünyayı çok küçültmüştür. Güçlü olmak esas olarak bu imkanları kontrol etmekle mümkündür. Bu imkanlar da büyük ölçüde insana yapılacak yatırımla kontrol edilebilir çünkü günümüzde artık hammaddesi insan beyni olan sektörler topluma hakim olmaktadır. Bu bağlamda Türk Dünyası’nın hem kısa hem de uzun vadeli ekonomik kalkınması için yetişmiş insan gücüne yapacağı yatırım en karlı yatırım olarak göze çarpmaktadır.
5. Türk Dünyası hammadde bakımdan fevkalade zengin olmasına rağmen bunların, ekonomik değeri yüksek sanayi ürünlerine dönüştürülmesi konusunda yeterli gelişme kaydedememiştir. Yani, ürünlerin katma değerleri yeterli ölçüde arttırılamamaktadır. Bu doğrultuda sanayileşme sürecine hız verilmesi tüm Türk Dünyası için büyük önem arz etmektedir. Türk Dünyası bu üretim kaynaklarını aynı zamanda finans, ticaret ve turizm sektörleriyle takviye etmeli ve bunları yaparken özellikle küçük ve orta ölçekli işletmeleri desteklemelidir.
6. Türk Dünyası’nda ekonomik ilişkilerin gelişmesi için iletişim ve ulaşım konusunda bir koordinasyon mekanizmasını kurma imkanları aranmalıdır. Bunun için Türk Dünyası’nın muhtelif merkezlerinde ticaret fuarları düzenleyerek çeşitli bölgelerin ihraç ürünlerini tanıtmak ya da bir bilgi bankası kurarak şirketlere Türk Dünyası’ndaki sanayi, zirai ve ticari imkanlar, inşaat sahaları ve diger ekonomik faaliyetler hakkında bilgi verecek özel kamu ihalelerine katılmak ve gerekli tercüme, araştırma, toplantı ve teknik bilgi elde etme konusunda yardımcı olmak son derece önemlidir. Bu bağlamda Türk Dünyası’nda ekonomik arastırmalar yapan merkezler kurulmalı ve lobi faaliyetleri yürütülmelidir.
7. Türk Dünyası’nın en önemli problemlerinden biri de ‘mafya olarak da bilinen yasadışı ve çıkar amaçlı suç örgütleridir. Kamu düzenini bozucu, kanun dışı ve kayıt dışı bu tür ekonomik faaliyetlere fırsat verilmemesi icin gerekli mekanizmalar geliştirilmelidir.
8. Türk Dünyası’nda serbest piyasa ekonomisinin insan hakları ve sosyal adalet anlayışı içinde gelişmesi son derece önemlidir. Serbest müteşebbislik anlayışından doğan bu ekonomik sistemin vahşi kapitalizme dönüşmemesi için her tür ekonomik karar ve faaliyette bu hususların dikkate alınması son derece önemlidir.
9. DTGB bunyesindeki Türk Dünyası Genç İş Adamları Birliği yeniden aktif hale getirilmelidir.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder