Bütün organizasyonlarda olduğu gibi DTGB’nin de en büyük sorunu iletişimdir. Fakat sorun olarak görülen ve teşkilatın temelini oluşturan bu yapı başarılı şekilde kurulduğu takdirde organizasyon için bir zorluk olmaktan çıkıp, teşkilat için bir avantaj, bir güç olacaktır. İletişimin iki farklı boyutu vardır. Bunlardan birincisi mekanik iletişimdir, diğeri ise fikri, ideolojik iletişimdir. Bugün yaptığımız kurultay mekanik iletişimimizin var olduğunu halihazırda bize göstermektedir. Fakat bunun yanında bu teşkilatlar arasında fikir alışverişin yapılması ve ortak bir fikrin ortaya çıkması için ideolojik iletişimin sağlanacağı ortamlar da yaratılmalıdır. Komisyonumuz bunları başarmak için aşağıdaki kararların alınması ve uygulanmasını uygun görmüştür.
1. DTGB’nin bugüne kadar tek yayın organı olan BENGÜ bülteni tekrar aylık periyodla çıkartılmalı bu bülten ile teşkilatların ve DTGB’nin yaptığı etkinlikler, DTGB’nin ve üye teşkilatların bildirileri, basın duyuruları yayınlanmalıdır. Bu haberlerin ve bildirilerin toplanması için her teşkilattan bir temsilci atanmalı ve temsilciler arasında güçlü bir iletişim ağı kurulmalıdır.
2. Girişte bahsedildiği gibi ideolojik birlikteliği, ideolojik iletişimi sağlamak ve tüm Türk Dünyası’nın geleceğine yön verecek fikirleri oluşturmak için yeni bir fikri saha oluştrulması gereklidir. Bunun için BENGÜ haricinde aylık bir fikir-kültür-araştırma dergisi çıkartılmalıdır. Çıkarılacak derginin yayın çizgisi özellikle genç nesilleri bilgilendirecek, onlara diğer Türk topluluklarının bakış açılarını gösterecek formatta olmalıdır. Bu dergi için de tüm topluluklardan temsilcinin atanmasının yanısıra yayın ve yazı kuruluna her topluluktan en az bir temsilci alınmalıdır. Yeni çıkacak derginin isminin, Türk milletinin tek ideali olan TURAN olması düşünülmüştür. Derginin baskısı Türkiye’de yapılacaktır. Baskı Türkiye Türkçesi ve Rusça’dan başka Kazak, Kırgız, Türkmen, Özbek, Tatar, Başkurt ve Çuvaş Türkçelerinde yapılacaktır. Önümüzdeki iki ay içinde dergi için altyapı çalışmalarının bitirilmesi ve Aralık ayında yayın hayatına girmesi düşünülmektedir.
3. Bilgi çağına giren dünyaya Türk toplulukları da ayak uydurmaktadır ve gelişmeleri internet ortamından takip etmektedir. Bunun için DTGB için kapsamlı bir internet sitesi hazırlanmalıdır. Bu site içerisinde her teşkilatın kendi özel sayfası olmalı, bu sayfalarda kendi haberlerini ve duyurularını yapabilmelidirler. Ayrıca BENGÜ bülteni ve TURAN dergisinin de bu sayfadan yayımı yapılmalıdır. Sitenin içerisinde bunlardan başka, kültür-sanat, ekonomi, spor, haber ve tartışma alanı(forum) bölümleri de olmalı ve site bir portal gibi işlemelidir.
4. Mekanik iletişimin daha iyi sağlanması için kurultaya katılan delegeler ve teşkilatlat için bir e-posta grubu oluşturulmalıdır. Bu e-posta grubu aracılığı ile topluluklar ve delegeler ile birebir iletişim sağlanmalıdır.
5. Bundan sonra yapılacak faaliyetlerde iletişimin daha kolay sağlanabilmesi için teşkilatların iletişim bilgilerinin bulunduğu bir veritabanı kurulmalı, herhangibir durum karşısında direkt irtibata geçilebilmelidir.
6. İnternet, belgegeçer, telefon gibi teknolojik imkanların olmadığı üye teşkilatlara bu tür imkanların sağlanabilmesi için her türlü yardım olanakları araştırılarak, bu imkanlar sağlanmalıdır.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder