6.8.07

DTGB - TDP GF

Kaynak: Makedonya TDP Gençlik Forumu

13. Türk Dünyası Gençlik Günleri ve Kurultayı, bu yıl 5–12 Ağustos tarihlerinde Makedonya’nın Ohri şehrinde yapılıyor. Türk demokratik Partisi (TDP) Gençlik Kollarının ev sahipliğinde toplanacak olan kurultaya 40’tan fazla kuruluşun temsilcileri, sanatçılar, basın mensupları ve diğer konuklar olarak toplam 180 kişinin katılması bekleniyor. Kurultayın açılış toplantısına, Makedonya’dan, başta hükümet temsilcileri, Türk milletvekilleri ve sivil toplum yöneticileri olmak üzere geniş bir katılım bekleniyor. Türkiye’den Türk Ocakları Genel Başkanı ve yönetim kurulu üyelerinin katılacağı Kurultay boyunca, öncekilerde olduğu gibi, çeşitli etkinliklere yer verilecek. Gençler gündüzleri toplantılarda meselelerini görüşecekler, akşamları da her heyetin kendi yöresinin müzik ve folklorunu tanıtacağı eğlenceler yapacaklar.

1992’den beri toplanmakta olan Gençlik Kurultayları, her yıl Türk Dünyasının bir başka ülkesinde yapılıyor. Kurultaylara katılan gençlik kuruluşları, zaman içinde Dünya Türk Gençler Birliği (DTGB) adı altında bir platform oluşturdular.

DTGB, Şubat 1992'de Tatar Gençleri Birliği Azatlık'ın öncülüğünde Rusya Federasyonu içindeki Türk Devlet ve Toplulukları ile Türkiye, Kırım ve Azerbaycan'dan gençlik teşkilâtlarının katıldığı Türk Dünyası Gençlik Kurultayı'nda doğdu ve o günlerden bugünlere sürekli gelişti. DTGB gönüllü, bağımsız, milletlerarası bir demokratik platform olarak kurulmuş ve temelini, uluslararası normlardan, insan hakları bildirgesine paralel devletlerarası anlaşmalardan almıştır

Bugün Türklerin yaşadığı 40 ülkeden 45 kuruluşu üye ve gözlemci statüsünde bünyesinde barındıran DTGB, bu haliyle, uluslar arası gençlik örgütlerinin en büyükleri arasındadır. Fin-Ogur halklarının DTGB'ye üye olması, geçtiğimiz yıl Kore'den de bir müracaatın yapılmış olması, DTGB'yi Türkçe konuşan gençlerin örgütü olmanın ötesine, bir Ural-Altay gençlik örgütü olmaya götürmektedir.

Kurultay, ikinci defa Balkanlarda yapılmaktadır. İlki, on birinci Kurultay, Romanya’nın Köstence şehrinde 4–11 Eylül 2004 tarihlerinde yapılmıştı. Bu 13. kurultayda “Balkan Türklüğünün Meseleleri” adlı bir bilgi şöleni yapılacaktır. Bu bilgi şöleninin, Makedonya yönetiminin insan haklarına saygılı ve Türkiye’ye dost bir anlayışla yaklaştığı bölge Türklerinin meselelerine ciddi çözümler ortaya koymasını, kapsamlı çözüm arayışlarına vesile olmasını diliyoruz.

Batıdan doğuya Atlas Okyanusundan Çin Seddi’ne kadar, kuzeyden güneye Sibirya - Ural dağları ekseninden Afganistan'a kadar uzanan bir coğrafyadan gençlerin bir araya geldiği bu muazzam organizasyonu gerçekleştiren gençler, her türlü tebriki hak ediyorlar.

Gençler 11. Kurultayda Köstence’de Kurultay dilinin Türkiye Türkçesi olmasını kararlaştırdılar. 12. Kurultayda İstanbul’da alınan kararla: "Bundan sonra biz kendimize Türk diyelim. Artık bütün yazışmalarda ve toplantılarda adımızı, Azerbaycan Türkleri, Kumuk Türkleri, Hakas Türkleri, Şor Türkleri, Kazak Türkleri, Kıbrıs Türkleri, Türkmen Türkleri, Özbek Türkleri, vb diye söyleyelim, kendimizi böyle tanıtalım" dediler. İsmail Gaspıralı’nın “dilde, fikirde, işde birlik” dileğinin gerçekleşmesi yolunda her kurultayda bir adım daha atılıyor.

Bu Gençlik Kurultaylarının delegeleri, Türkiye'nin, 1992'den beri, fahri temsilcileri konumundadırlar. Kurultayların yatay gelişmesi bugün belirli bir noktaya gelmiştir. Bundan sonra derinliğine çalışmaları artırmanın zamanıdır. Gençler, aralarındaki kültürel ve duygusal yakınlıkla ülkeler arasında kültür elçileri konumundadır. Onların bu yakınlığını artıracak ve daha geniş kitlelere yayacak çalışmalar yapılmalıdır. Bunların başında DTGB’yi kurumsallaştırmak geliyor. Kurultaylarda alınan kararları takip etmek, kurultayların arasını atölye çalışmalarıyla doldurmak gerekiyor. Nitekim gençler bu kurultaydan başlayarak, önceden belirlenmiş bir konuda makale yarışması düzenleyecekler, belirli konularda başarılı çalışmalar yapan kişileri seçip ödül verecekler ve bu gibi yarışma ve ödüllerle faaliyetlerini Kurultay aralarında da sürdürecekler.

Hiç yorum yok:

 
Siteyi düzenleyen: Terken_Hacaloğ*lu