18.11.05

Türk dünyasında demokrasinin yaygınlaşması önemli

Yeni Şafak Gazetesi

14 Kasım 2005

Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, bütün Türk dünyasında demokrasinin yaygınlaşması ve gelişmesinin çok önemli olduğuna inandığını kaydetti.

Kumburgaz Marin Princess Oteli'nde düzenlenen "12. Türk Dünyası Gençlik Günleri ve Kurultayı"nın açılışına katılan Gül, burada yapılacak konuşmaların, tartışmaların tüm Türkler'in geleceğine ışık tutacağına inandığını söyledi.

Hükümet olarak bu etkinliğe desteklerinin devam edeceğini belirten Gül, "Yeter ki hep beraber üstümüze düşeni yapalım. Fikirler üretelim, düşünceler geliştirelim" dedi.

Abdullah Gül, Türki cumhuriyetlerin bağımsızlığa kavuşmasının üzerinden neredeyse 15 yıl geçtiğini, bu sürenin iyi bir değerlendirme yapmak ve bundan sonra yapılacakları tartmak için iyi bir zaman periyodu olduğunu vurguladı.

Gençlerle beraber olunca heyecanın şüphesiz önemli olduğunu dile getiren Gül, "Ama heyecanı, hamasetimizi kontrol edemezsek gerçeklerden çok uzak oluruz. Şimdi artık çok daha soğukkanlı bir şekilde gerçekleri değerlendirmek gerektiğine inanıyorum" diye konuştu.

Türk dünyasının artık geçmişi konusunda bir fikir birliğine vardığını, ancak ortak gelecek konusunda henüz fikir sahibi olunmadığını dile getiren Gül, ortak geleceğin nasıl sağlanacağı konusunu artık değerlendirmek gerektiğini kaydetti.

Milletlerin sadece tek bir devlet içinde yaşamadıklarını ve bunun yalnız Türkler için geçerli olmadığını vurgulayan Gül, ancak Türkler'in çok geniş bir coğrafyaya yayılmış bulunmasının yadsınamaz bir gerçek olduğunu söyledi.

Önemli olan bir şeyin de Türkler'in birliği, bağımsızlığı ve dayanışmasının en iyi şekilde devam ettirilmesi ve bunun için sağlam hedefler konulması olduğuna işaret eden Gül, hükümetin bu şuur içinde Başbakanlık Türk Tanıtma Fonu, TİKA ve diğer fonları kullanarak bu konudaki çalışmaları desteklediğini, Türk Cumhuriyetleri'ne yapılan gezilerin de bu bilinçle gerçekleştirildiğini anlattı.

MUTLULUĞUN KAYNAĞI

Mutluluğun kaynağının ekonomik refahtan, hür ve özgür olmaktan geçtiğini, bunun da en iyi demokrasi ile ifade edileceğini vurgulayan Abdullah Gül, şöyle konuştu:

"Bu konuya bundan sonra daha çok önem vermek gerektiğine inanıyorum. Demokrasi konusunun bize dışarıdan empoze edilmesi yerine biz bunları oturumlarda tartışabilmeli, içimizde yayabilmeliyiz. Biz bunları yapmazsak, ileride bunlar bize farklı şekilde empoze edilir. Ülkeler, toplumlar, cumhuriyetler bu değerlerin topluma yerleştirilmesi ile güçlü hale gelmektedir. Bütün Türk dünyasında demokrasinin yaygınlaşması ve gelişmesinin çok önemli olduğuna inanıyorum."

Bunun sadece bağımsız Türk Cumhuriyetleri'nde değil, Türkler'in azınlık olarak yaşadığı tüm ülkelerde geliştirilmesinin önemine inandığını da vurgulayan Gül, demokrasinin yaygınlaştırılmasının Türk dünyasına güç kazandıracağını söyledi.

Gül, "Türkiye olarak hem kendi içimizde, hem bütün Türk dünyasında bu değerlerin gelişmesine büyük önem veriyoruz" dedi.

İŞBİRLİĞİNDE KÜLTÜRÜN ÖNEMİ

Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, Türk dünyasında özellikle ekonomik işbirliğinin oluşturulmasını da önemli bulduklarını, bu amaçla yapılan çalışmaların, geliştirilen projelerin destekçisi olduklarını anlattı.

Türk dünyasının işbirliğinde kültürün de önemli bir faktör olduğunu vurgulayan Gül, hükümetlerinin bu amaçla yaptığı çalışmalardan örnekler vererek, Orhun Anıtları'na giden 50 kilometrelik yolun ve müzenin yapımı, Türkistan'da Sultan Sencer Türbesi, Kosova'da Sultan Murat Türbesi'nin restorasyonu, Cezayir Sarayı'nın restorasyonu ve daha önce tamamlanan Mostar Köprüsü gibi çalışmalardan bahsetti.

Gül, Baltıklar'dan Cezayir'e, Kerkük'ten Orta Asya'nın derinliklerine kadar her yerde Türk izleri bulunduğunu da dile getirerek, bu izlerin muhafaza edilmesi ve canlandırılması için çaba gösterdiklerini, öte yandan dünyada Türkçe öğreten üniversite sayısının 22'ye ulaşmasından övünç duyduklarını söyledi.

Türk dünyasında nitelikli eğitime önem vermek gerektiğini belirten Gül, bu açıdan çok önemli projeler gerçekleştirildiğini, Türk dünyasından binlerce öğrencinin burs verilerek Türkiye'ye getirildiğini anlattı. Gül, sözlerini şöyle tamamladı:

"Yapılacak muhakkak ki çok şey vardır. Ama bunları tartışmamız gerekiyor. Önce bütün dünyamızda demokrasiyi geliştirmeliyiz. Önümüzde devlet olarak yapacaklarımız, sivil toplum kuruluşları olarak yapacaklarımız var. Türkiye, KKTC'nin güçlenmesi için onların kabul edeceği kalıcı bir çözüm bulunana kadar şüphesiz ki onların arkasında olacaktır. Karabağ sorununun çözülmesi için siyasi görüşmelere de destek vermektedir. STK'ların faaliyetlerine kuvvetli şekilde destek vermeye devam edeceğiz. Bu toplantıların Türk dünyasına hayırlar getirmesini diliyorum. Şimdi artık dünyayı iyi algılama, çağdaş dünyayı iyi okuma ve çağdaş dünyada Türkler'in yerini en iyi noktaya getirme gayreti içinde olmalıyız."

Konuşmasının ardından Abdullah Gül'e, Türk Ocakları Genel Başkanı Nuri Gürgür tarafından bir teşekkür plaketi sunuldu. Gül, daha sonra da Türki Cumhuriyetler'den gençlerle birlikte hatıra fotoğrafı çektirdi.

http://www.yenisafak.com/1724.html

Hiç yorum yok:

 
Siteyi düzenleyen: Terken_Hacaloğ*lu