20.11.05

"Birlikte hayır, ayrılıkta azap vardır."

Bu hafta başında, İstanbul Kumburgaz''daki az turistli büyük bir turistik otelde 12.Türk Dünyası Gençlik Günleri ve Kurultayı''nın, açılış törenlerini izledim.

Yarattıkları medeniyetlerle, insanlık tarihine büyük katkıları olan üçyüz milyonluk Türk halklarının geleceğine ışık tutacak gençlerimizi doya doya seyrettim. Salonu, Büyük Bozkurt M. Kemal''in "Ne mutlu Türküm diyene!" Bilge Kağan''ın "Ey Türk, titre ve kendine dön!, İsmail Gaspıralı''nın "Dilde, fikirde, işte birlik" ve M. Emin Resulzade''nin "Bir kere yükselen bayrak bir daha inmez" vecizeleri süslüyordu.

Türk topluluklarının yetişkin gençlerini, zengin görüntülü bize yakışan süslü giysileri içinde gördük. Şarkılarını, şiirlerini sazlarını dinledik. Şaman duasını güzel bir kızımızdan öğrendik. Hayat boyu iyilikler temenni eden, ruhları çağırıp kötülükleri önleyen dilekleri de Şor Türkleri''nden öğrendik.

İki yüz milyon Türkü kaynaklarını iki asır boyu sömüren Rusların son emperyalist gücü Sovyetler Birliği''nin dağıldığı ve Türk soylu insan topluluklarının beraberliklerinin başladığı 1990''lı yıllardaki mutluluklarımızı hatırladım.

Görevli Devlet kuruluşlarımızla gönüllü kuruluşlarımız ve vakıflarımızın tertipledikleri "Türk Dünyası" ile ilgili faaliyetleri, bu vesile ile özet olarak gözden geçirmeyi ve sizlerin bilgilerinize sunmayı uygun buldum.

"Türk Devlet ve Toplulukları Dostluk, Kardeşlik ve İşbirliği Vakfı (TÜDEV) tarafından 1993 yılında başlatılan ve 2001 yılına kadar dokuz yıl süreli Kurultaylar, Türk topluluklarının günümüze kadar en geniş kapsamlı, birlikteliği olmuştur. Bu güzel örnek hareketin başlamasına ve gelişmesine hizmeti geçen başta Başbuğ Alpaslan Türkeş''in, Prof A. Haluk Çay''ın ve Atilla Şimşek kardeşimizin ve alakalı bütün Türkçü eğitimcilerin hizmetlerini unutamayız.

Türk Dünyası Araştırmaları Vakfı''nın 1994 yılında başlattığı "Türk Dünyası Çocuk Şöleni"nin onbirincisini de bu yıl hep beraber kutladık. Gençlik Bando takımlarının eşliğinde Kadıköy''deki yürüyüşümüzle, A. Sami Yen Stadı''ndaki kırk bin öğrencili seyircinin huzurundaki "Çocuk Şöleni" ile Atatürk Kültür Merkezi''ndeki "Türk Dünyası Çocukları Ses Yarışması"izlerken zengin bir güzellik yaşadık. Yurt içinden ve yurt dışından gelen ve öğrenci kardeşlerinin konağı olan kırk beş Türk Soylu topluluğa mensup bu manalı büyük faaliyeti başaran başta Vakıf Başkanı Prof. Turan Yazgan hocamıza ve yardımcılarına, Milli Eğitim teşkilatımız olmaz üzere hizmeti geçen bütün kuruluşlarımıza ne kadar teşekkür etsek azdır.

"Türk Dünyası Gençlik Şölenleri" de ilk defa Türk Dünyası Araştırmaları Vakfı tarafından iki ay süreli olarak 1990''lı yıllarda başlatılmış ve 1992 yılında kurulan Dünya Türk Gençleri Birliği''nin üyeliği ve gözlemci kuruluşu görevi de, Türk Milliyetçiliğinin en büyük, en yaygın ve en eski kültür kuruluşu olan Türk Ocaklarımızın Genel Merkezine verilmiştir.

Bugün on üçyaşına basan Dünya Türk Gençleri Birliğimizde Türk Devletleri ve topluluklarına mensup kuruluşlarımız, üye ve gözlemci olarak faaliyet göstermektedir. Türk Dünyası Gençlik Günleri ve Kurultayı adı altında sıra ile Tataristan''da, Başkurtistan''da, Kırım''da, Kırgızistan''da, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti''nde, Kazakistan''da, Çuvaçistanda, Azerbaycan''da, Romanya''da ve en sonunda otuz altı Türk topluluğu mensubu ikiyüz delegenin iştiraki ile bu günlerde İstanbul''umuzda tertiplenmektedir. Kurultay kapsamında "Türk Dünyası''nın ekonomik, sosyal ve kültürel işbirliği" konulu sempozyumda sunulacak tebliğlerle gençlerimiz, Türk Dünyası''nın meselelerine bakış açılarını ortaya koyacaklardır.

Bu büyük faaliyeti tertipleyerek bizlere sunan Kürk Ocakları Genel Merkezi ve İstanbul Şubesi yöneticilerine, başta Genel Başkanımız Nuri Gürgür, Başkan Yardımcısı Prof. Orhan Arslan, Genel Sekreter Yücel Hocaloğlu ve İstanbul Şubesi Başkanı Dr. Cezmi Bayram kardeşlerime candan teşekkürlerimi sunarım.

Kurultay''a iştirak eden Türk topluluklarına mensup gençlerimizin de, haklı davalarını kazanarak, yeni bir güç, yeni bir blok olarak Türk Birliği''nin kurulması yolundaki gayretlerini alkışlıyor ve tekrar "birlikte hayır, ayrılıkta azap vardır" diyorum.
Tanrı Türkü Korusun.

Sami YAVRUCUK

Yenicağ Gazetesi
20 Kasım 2005

Hiç yorum yok:

 
Siteyi düzenleyen: Terken_Hacaloğ*lu