27.11.05

12. Türk Dünyası Gençlik Kurultayı Sonuç Bildirgesi

19 Kasım 2005
İstanbul


12. Türk Dünyası Gençlik Kurultayı 18-19 Kasım 2005 tarihleri arasında, dört oturum halinde, İstanbul’da toplanmıştır. Kurultay’a Çuvaşistan, Omsk-Kazak, Gagauz Yeri, Özbekistan, Kırım Tatar, Kumuk, Romanya Kırım Tatar, Romanya Türk, Tümen Tatar, Altay, Şor, Hakasya, Tataristan, Teleut, Omsk-Tatar, Hollanda, Afganistan, Türkmeneli, Güney Azerbaycan, Türk-Ata, Kazakistan, Bulgaristan, Makedonya, Batı Trakya, Nogay, Başkurdistan, Doğu Türkistan, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Kaşgayi, Ahıska, Türkmenistan, Azerbaycan, Kırgızistan, Yakutistan, Karaçay, Balkar, Fin-Ogur, Avrupa Federasyonu, Ufa-Tatar ve Türkiye Türkleri adına 40 delegasyon katılmıştır. Türk Dünyası’nın farklı bölgelerinden bu 40 delegasyon halinde toplanan gençlik sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri aşağıdaki kararlara vararak sonuç bildirgesi olarak ilan etmişlerdir.

12. Türk Dünyası Gençlik Kurultayı;

1. 11. Kurultay kararı doğrultusunda 12. Kurultayı Kazan’ın 1000. yılına ve Tatar halkına ithaf eder.
2. Rusya Federasyonu’ndaki mevcut üniterleşme eğilimini Federasyon anlaşmalarına, RF anayasasına ve insan hak ve hürriyetleri konusundaki uluslar arası düzenlemelere aykırı bulur; Milli cumhuriyetlerin eyaletleştirilmesi siyasetinin Türk halkları açısından orta ve uzun vadede asimilasyon anlamına geleceğine işaretle bu gelişmeler hakkında endişelerini bildirir.
3. Az sayılı Türk halklarından Şorlar, Teleutlar, Tofalar ve Hakaslar’ın kısa vadede yok olma tehlikesi ile karşı karşıya olduklarının bilinci ile tüm Türk Bağımsız ve Muhtar devletlerini bu topluluklara yardıma davet eder.
4. Tataristan Cumhuriyeti'ndeki dini baskı politikasını endişe ile karşılayarak; sivil toplum önderlerinin kanunsuz tutuklanmalarını ve şiddete maruz kalmalarını protesto eder.
5. Balkar halkı üzerine uygulanan keyfi polis şiddeti ve sosyo-ekonomik soykırımı Türk ve dünya kamuoyunun dikkatine sunar.
6. Karaçay ve Balkar halklarının 1943-1957 yılları arasında sürgün ile uğramış oldukları soykırımın tanınması, topraklarının ve kaybedilmiş halklarının tümünün iadesi ve zararlarının tazmini konusunda uluslar arası girişimlere başlanması konusunda karar verir.
7. Nogay bozkırının 1957 yılındaki düzenlemeler ile Rusya Federasyonu içinde farklı federal birimler arasında bölünmüşlüğüne; halen devam eden bu durumun Nogay halkının hızla asimile olmasına sebep oluşuna işaretle; Nogay halkının otonomiye sahip olma mücadelesinde kendilerini destekler.
8. 1944 yılında vatanlarından sürülen Kırım Tatarları’nın bu sürgün esnasında nüfuslarının %60’ını kaybettiklerini hatırlatarak; bu sürgünü soykırım olarak kabul eder; Türk ve dünya kamuoyunu Kırım Tatar Halkının sürgününü soykırım olarak tanımaya davet eder.
9. Türk ve Müslümanların Avrupa ve Rusya’da uğradıkları neo-nazi saldırılarını kınar, Türk ve Dünya kamuoyunun dikkatini bu önemli hususa çeker.
10. Üzerinden 16 yıl geçmesine rağmen Türkiye’ye yerleşmiş bulunan Bulgaristan Türklerinden önemli bir kısmına halen Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı verilmemesinin; özellikle 1997 ve sonrasında Türkiye’ye göç eden soydaşlarımızın ikamet sorunlarının yarattığı sosyal problemlere işaretle; meselenin en kısa zamanda çözüleceğine inançla, Türkiye Cumhuriyeti yetkililerini bu konuda acil çözüm üretmeye davet eder.
11. Kazakistan Cumhurbaşkanı Sayın Nursultan Abişulı Nazarbayev’in “Orta Asya Birliği” projesine tam desteğini bildirir; Sn Nazarbayev’e Türk Dünyasının entegrasyonu yolunda atmış oldukları bu büyük adımdan dolayı teşekkürlerini sunar.
12. Türkmeneli’ndeki mevcut işgal sonucunda Kerkük ve Telafer’de uygulanan etnik temizliğe işaretle; Irak’ta yapılan her türlü seçim ve sayım’ın uluslararası gözlemcilerin nezaretinde yapılmasını talep eder. Son bir yıldır devam eden Telafer Soykırımını şiddetle protesto eder. İşgalci ve işbirlikçi tüm kuvvetlerin Türkmeneli sınırlarını derhal ve şartsız boşaltmalarını talep eder.
13. Sibirya Tatarları’nın Sibirya’nın yerli halkı kabul edilip milli-bölgesel muhtariyet alamamaları durumunda şu anki asimilasyonlarının hızlanacağına işaretle onların bu haklı isteklerini destekler.
14. Afganistan Türklerinin Afganistan içinde siyasi, ekonomik ve sosyal muhtariyet içinde olmaları isteği ile Afganistan Türklerinin lideri Orgeneral Sn. Abdürreşid Dostum’a tam desteğini bildirerek mücadelesinde başarılar diler. Afganistan’lı Türk Gençlerinin eğitimlerine destek olmaları için tüm Türk Devlet ve Topluluklarının liderlerini ve sivil toplum kuruluşlarını göreve davet eder.
15. Batı Trakya Türklerinin örgütlenme ve eğitim haklarının ellerinden yıllardır alınmış olması gerçeğini AB ve yetkili organlarının dikkatlerine sunar; Batı Trakya Türklerinin hukuk mücadelelerinde sonuna kadar arkalarında bulunacağını ilan eder.
16. Balkanlar başta olmak üzere bütün Türk Dünyasındaki Türk tarihi eserlerinin koruma altına alınması için tüm Türk devlet ve topluluklarının yönetimlerini göreve davet eder.
17. Çeşitli Türk devlet ve kurumlarınca DTGB’ye verilen burslu öğrenci kontenjanlarının kullanılması işinin koordinasyonu için DTGB bünyesinde Türk Dünyası Eğitim ve Kültür Koordinatörlüğü kurulmasına ve bu göreve DTGB başkan yardımcısı Oruç Kavuncu’nun getirilmesine karar verir.
18. Türk Dünyası’nın çeşitli yerlerinden gelerek Türkiye’de eğitim gören öğrencilerin karşı karşıya kaldıkları zorlukların kaldırılması için araştırmalar yapılması ve gerekli çözüm önerilerinin üretilmesi konusunda fikir birliği içinde; bu öğrencilerin başarı oranlarının yükseltilmesi için gerekli tedbirlerin alınması konusunda ilgili bakanlıklar ile koordinasyonun sağlanması amacı ile DTGB Genel Başkanı ve DTGB Eğitim Koordinatörünü yetkili kılar.
19. Doğu Türkistan’da ÇHC tarafından sürdürülen insan hakları ihlallerinin tüm şiddeti ile devam ettiğine işaretle; Uluslararası Af Örgütü ve Birleşmiş Milletler’i Uygurlar’ın insan haklarının ihlallerine eğilmeye davet eder. Kurultay Doğu Türkistan Türklerinin yaşamakta olduğu bu felaket içinde gençlerinin eğitim haklarının diğer Türk devletlerinde mutlaka ve öncelikle sağlanması gerektiği konusunda hemfikir olmuştur. Ayrıca Doğu Türkistan’da anadilde eğitim hakkının kaldırılmasını şiddetle protesto eder. Doğu Türkistan Türklerinin üzerindeki Çin Devlet Terörünü protesto eder. Türkiye Cumhuriyeti ve diğer Türk Devletlerini Doğu Türkistan Türklerine vize, ikametgah ve vatandaşlık vermeye davet eder. ŞİÖ’nün faaliyetlerinde Uygurlar’a karşı baskı ve siyasi izolasyon’a sebep olabilecek alanlardan imtina edilmesi ve kuruluş esasları doğrultusunda milletlerarası işbirliğine önem verilmesini talep eder.
20. Tamamen nükleer silahlardan temizlenmiş bir dünya görme arzusundadır. Bu doğrultuda Nükleer silahlara sahip olan ve olacak olan tüm ülkelerin insanlık için ciddi bir tehdit oluşturacağı bilinci ile bu konuda yapılan uluslararası girişimlere destek vermeye karar alır.
21. Azerbaycan Parlamentosuna seçilen Yürütme Kurulu Başkanımız Sn. Ekrem Abdullayev’i tebrik eder ve başarılarının devamını diler.
22. Kurultay tüm Türk devlet ve topluluklarının meclislerini Şubat 1992 Hocalı soykırımını tanımaya davet eder. Şu anda Ermenistan ve Azerbaycan arasında devam eden ateşkese rağmen Ermeni işgalcilerin ateşkesi sık sık ihlal etmelerini şiddetle kınar.
23. KKTC üzerine halen devam ettirilen haksız izolasyonun kaldırılması hususundaki çabalarından dolayı Azerbaycan ve Kırgızistan Cumhuriyetleri’ne teşekkür eder, tüm Türk Devlet ve Topluluklarını bu konuda çabalarını artırmaya davet eder.
24. Kurultayımızı onurlandıran KKTC Dışişleri Bakanı Sn. Serdar Denktaş’a teşekkür eder; özellikle DTGB’ne üye her teşkilata her yıl için tahsis ettiği 1 üniversite kontenjanı için şükranlarını bildirir.
25. Hakasya’da yeni bulunan Türk tarihinin ilk eserlerinden sayılabilecek Hun Sarayı’nın arkeolojik olarak ortaya çıkarılması, yeniden inşası ve buluntularının toplanması için bir müze inşası konusunda tarihini Hunlara dayandıran tüm Türk ve Fin-Ogur Halklarının yönetimlerini göreve davet eder.
26. Ahıska Türklerinin vatanlarından sürgün edilmelerinin 61. yıldönümü olan 14 Kasım günü vesilesi ile Türk ve Dünya kamuoyunun dikkatini Gürcistan’ın Ahıska Türklerinin vatana dönüşlerini engellemesine ve Ahıska bölgesinin Ermenileştirilmesi siyasetine çeker. Gürcistan’ın Türkiye başta olmak üzere Türk devlet ve toplulukları ile iyi ilişkiler gelişmesi için Ahıska Türklerinin ve Gürcistan’da yaşayan Azerbaycan Türklerinin hak ve hürriyetlerine saygılı olması gerekliliğini ilan eder.
27. Balkanlardaki Türk Vakıf ve Şahsi Mülkiyet Mallarının durumlarının sıkı bir şekilde takibe alınması ve meselenin insan hak ve hürriyetleri çerçevesinde uluslararası kamuoyunun dikkatine sunulmasına karar verir.
28. Türkiye’nin AB ile müzakerelerinde Türk Devlet ve Topluluklarının vatandaşlarına veya Türk soylu azınlıkların yoğun yaşadıkları ülkelere vize konulmaması hususunda müzakerecilere çağrıda bulunur.
29. Dünya çapındaki ekolojik felaketlerden en fazla zarar görenler arasında Türk Halklarının bulunmasına işaretle; Tüm Türk Devlet ve Topluluklarının liderliklerini ve sivil toplum kuruluşlarını çevre meselelerinde aktif çalışmaya davet eder.
30. Moldova Cumhuriyeti yönetiminin Gagauz halkının kültür ve dilinin korunmasına yönelik attığı adımları takdirle karşılar. Bütün Dünya Türk Halklarına saygı olarak bu yöndeki çabaların devam edeceğini umar.
31. Çalışmaları kapsamında ve 11. Kurultay kararı doğrultusunda kurulan; DTGB’nin kuruluşundan itibaren en az 5 aktivitesine katılmış “Aksakallarınının” komitesi DTGB Yüksek İstişare Konseyi 19.11.2005 tarihi itibarı ile görevine başlamıştır.
32. 13. Türk Dünyası Gençlik Günleri ve Kurultayı’nın 2006 yılında Makedonya’da TDP ev sahipliğinde gerçekleştirilmesine karar verir.

19.11.2005
İstanbul-TÜRKİYE
Saat 19.30

1 yorum:

Adsız dedi ki...

arkadaslar cok guzel bir kurultay duzenlemissiniz! fakat bunu ne internette ne de baska bir yerde duyamadik.. eger boyle bir olusum icine girdiyseniz lutfen universitelerde etkin bicimde calisin. duyurun kendinizi. aktif katilim isteyin....

hep ermeniler, rumlar, yunanlar, bilmemneyler... hep bunlar kurultaylar duzenledi, meclislere baskilar yapti. Sivil Toplum Kuruluslari hep bunlarin elindeydi..


Sizlere guveniyoruz. Sizin gibi yuzlerce, binlerce genc var...


Gucluyuz hem de cok. Yorulmayacagiz.. farkli platformlarda farkli yerlerde, materyalismin barbarligina saplanmadan dusunebilmeyi, eyleme gecebilmeyi ogrenecegiz.

Bize dayatilan "yok olacaksiniz" emrine uymayacagimizi gosterecegiz.

ve 2021 senesinde, cumhuriyetin 100. yilinda hep birlikte haykiracagiz gururla..

yok edemediniz!

yok edemediniz!

yok edemeyeceksiniz bizi!

 
Siteyi düzenleyen: Terken_Hacaloğ*lu