22.11.05

Rusya üniterleşiyor

12. Türk Dünyası Gençlik Kurultayı çok önemli mesajları içeren bir sonuç bildirisinin yayınlanmasıyla sona erdi. Ama maalesef her zaman olduğu gibi bu önemli toplantıyı basınımızda layıkıyla göremedik. Kartel medyasında konuyla ilgili tek satır haber dahi yayınlanmadı. 41 Türk devlet ve topluluğunun temsilcilerinin katıldığı toplantı her nedense (!) basın kuruluşlarımızın dikkatini çekmedi. Halbuki Türkiye aleyhine bir toplantı olsaydı bütün gazetelerimizde bu haber geniş bir şekilde yer alırdı. Ayrıca bu önemli toplantıda iki önemli kuruluşun daha faaliyetleri masaya yatırıldı. Birincisi Türk Dünyası Genç İletişimciler Birliği kuruldu ve bu kuruluşun başına Kerkük Türklerinden, Ufuk Ötesi Gazetesi’nin Ankara Temsilcisi Şemsettin Küzeci getirildi. Yine Türk Dünyası Genç Yazarlar Birliği Başkanı Azerbaycan Türklerinden Ekber Koşalı, Türk Dünyası’nda genç yazarların dahi iyi tanıtılması için yayıncılardan yardım beklediklerini bildirdi. Türk Dünyası’nın geleceğini inşa edecek olan gençlerin böylesine önemli adımlar atması hepimizi sevindirdi. Toplantının kapanış oturumunda Türk Dünyası Gençler Birliği’nin Başkanlığına yine oy birliğiyle Hasan Ali Karasar seçildi. Yürütme kurulu başkanlığına ise Azerbaycan seçimlerinde milletvekili seçilen Ekram Abdullayev seçildi.

AB ve ABD sürekli Türkiye’nin üniter yapısını bozmaya çalışırken çok sayıda Türk halklarının yaşadığı Rusya Federasyonu’nun üniterleşmeye başladığı özellikle kurultay sonuç bildirgesinde yer aldı. Rusya Federasyonu içinde sayıları çok az olan ve yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olan Hakas Türkleri, Şor Türkleri, Teleüt Türkleri, Altay Türkleri ile başta Türkiye olmak üzere bağımsız Türk Cumhuriyetlerinin yakından ilgilenmesi ve bu Türk topluluklarının kültürlerinin yok olmasını önlemek için tedbirler alınması gerektiği vurgulandı.

YAVRU VATANDAN ANLAMLI JEST
Kurultaya katılan KKTC Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Serdar Denktaş, çok önemli bir jest yaparak Türk Dünyası Gençler Birliği’ne üye devlet ve topluluklardan birer temsilcinin KKTC’de okutulacağı müjdesini verdi. KKTC üniversitelerinde okuyacak olan bu gençler aynı zamanda KKTC’nin tanınması konusunda da etkili görevler üstlenecektir. Sayın Serdar Denktaş’ın böyle bir karar alması gerçekten de önemlidir. Türkiye Cumhuriyeti bütün Türk Devlet ve Topluluklarından binlerce talebeyi burslu olarak okuturken yavru vatandan da aynı yönde bir destek gelmesi belki de kurultayın en önemli etkilerinden biriydi. Diğer bağımsız Türk Cumhuriyetlerinin de aynı yönde kararlar alması Türk Dünyası’nın birliğine giden yolda önemli bir adım olur düşüncesindeyiz.

Bu toplantılarda bir kez daha görüldü ki 250 milyonluk büyük Türk Dünyası’nın geleceği çok parlak. Yeter ki Cenab-ı Allah’ın Türk milletine bahşettiği tabi zenginlikleri Türk milleti kendi geleceği için kullanabilsin. Dünyada en çok sömürülen, zulüm gören, işkence gören büyük bir milletin evlatları bu sömürüleri durdurursa, işgal altındaki toprakları (başta Karabağ olmak üzere) işgalden kurtarırsa Türk Dünyası’nın geleceği gerçekten de çok parlak olacaktır. İşte emperyalist batı güçleri Türklüğün aydınlık geleceğini şimdiden görmekte ve bu dünyanın kalbi ve beyni olan Türkiye’nin parçalanması yolunda planlar yapmaktadırlar. Çünkü güçlü bir Türkiye geleceğin aydınlık dünyasında önemli roller oynayacaktır. Çünkü güçlü bir Türkiye, sömürüyü önleyecek, bütün Türk halklarının esaretten kurtularak kendi coğrafyalarında hür ve bağımsız bir şekilde yaşamasını sağlayacaktır. Türk Dünyası da tabi zenginlikleriyle dünyaya yön verecek yeni bir gücün Türk Gücünün ortaya çıkmasını sağlayacaktır. O zaman Türkiye’nin ne AB derdi ne nede ABD derdi kalacaktır. İşte gençlerimizin bu önemli adımlarını keşke büyüklerimiz de takip edebilse. Keşke, Türkiye bağımsız hareket edebildiğinde önüne açılacak büyük dünyaları görebilse. İşte o zaman dünyanın geleceği farklı bir yöne doğru gidebilir.

Kemal Capraz

http://www.internethaber.com/mays/yazi_view.php?idx=5123

Hiç yorum yok:

 
Siteyi düzenleyen: Terken_Hacaloğ*lu