15.9.04

XI. Türk Dünyası Gençlik Kurultayı Sonuç Bildirisi

XI. Türk Dünyası Gençlik Kurultayı, 9-10 Eylül 2004 tarihleri arasında, dört oturum halinde, Fin-Ogur, Kırım Tatar, Tataristan, Başkurdistan, Çuvaşistan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Türkmenistan, Afganistan, Doğu Türkistan, Saha Cumhuriyeti, Hakasya, Omsk Kazak ve Tatarları, Teleut, Bulgaristan, Kuzey Kıbrıs Türk Cumuriyeti, Türkmeneli, Azerbaycan, Güney Azerbaycan, Avusturya, Hollanda, Almanya, Belçika, Gagauz Yeri, Romanya Kırım Tatarları ve Romanya Türkleri, Başkurdistan Tatarları, Polonya Tatarları, Dağıstan Nogayları, Ahıska Türkleri ve Türkiye’den gençlik liderleri ve temsilcilerinin katılımları ile gerçekleşmiştir. Kurultay delegeleri, aşağıdaki hususlarda mutabık kalmışlar ve bu hususları bir sonuç bildirisi olarak yayımlamaya karar vermişlerdir.

XI. Türk Dünyası Gençlik Kurultayı;

1. Kırım Tatarları’nın vatanlarından sürülüşünün 60. yılına ithaf olunmuştur. Ayrıca XI. Kurultay Kırım Tatar Milli Kurultayı’nın açılış tarihi olan 26 Haziran’ı “Kırım Tatarları’nın Şükür Günü” olarak Türk Dünyası bayramları içinde kabul eder.

2. Osetya’da meydana gelen terör olaylarını şiddetle kınar, Oset ve Rus Halkları’nın acısını paylaşır. Kurultay dünyanın geleceği olan çocuk ve gençlere karşı düzenlenen bu katliamı ve bu vesile ile terörün her türlüsünü lanetler.

3. Bu yılın mart-nisan ve temmuz aylarında Özbekistan’ı hedef alan terör saldırılarını lanetler ve Özbekistan yönetimine en samimi desteğini sunar. Bu çerçevede Özbekistan liderliğinin terörle mücadele çabalarını destekler ve terörün her türlüsünü bir defa daha lanetler.

4. Çin Halk Cumhuriyeti yönetiminin uluslararası terör ile mücadele bahanesi altında Doğu Türkistan’da insan hakları ihlallerine maruz bıraktığı Türkler üzerinde kurduğu baskıyı kınar.

5. X. Kurultayın hamisi, büyük devlet ve siyaset adamı, Uluslararası Atatürk Barış Ödülü sahibi, Azerbaycan Eski Cumhurbaşkanı Merhum Haydar Aliyev’in vefatı dolayısı ile tüm Türk Dünyası’na ve özellikle de Azerbaycan Türklüğü’ne başsağlığı dileklerini iletir.

6. Azerbaycan Cumhuriyeti’nin ayrılmaz parçası olan Dağlık Karabağ ve etraf bölgelerindeki Ermeni işgalini en sert şekilde kınar, Ermenileri işgal ettikleri topraklardan çekilmeleri konusunda son defa ve en sert şekilde ikaz eder. Problemin çözümünü üzerine alan AGİT Minsk grubunu da işlevini yerine getirmeye davet eder.

7. Romanya Hükümeti, Romanya Azınlıklar Bakanlığı ve Köstence Valiliği’ne Kurultayımıza ve Romanya’da yaşayan Türk-Tatar kardeşlerimize gösterdikleri içten samimiyet ve yardımlardan dolayı teşekkürlerini bildirir.

8. Afganistan Türkleri’nin tek lideri olarak General Reşid Dostum’u tanır, Afganistan-Güney Türkistan Türkleri’ne demokratik mücadelelerinde tam destek verir. Ayrıca yeni açılmakta olan toplu mezarların isbat ettiği Taliban yönetimi altında Afganistan’da gerçekleştirilen Türk soykırımını lanetler. Cumhurbaşkanı adayı olan General Dostum’u candan tebrik eder, Afganistan’da resmi dil statüsüne taşınan Türkçe’nin geliştirlmesi ve yaygınlaştırılması için bütün Türk Devletlerini göreve davet eder. Kurultay, Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin yetkili makamlarını Afganistan’a ayrılan Türk öğrenci kontenjanlarını arttırmaya davet eder.

9. 2005 yılında yapılması planlanan XII. Türk Dünyası Gençlik Günleri ve Kurultayı’nın Gagauz Yeri’nde düzenlenmesine ve bu kurultayın Kazan’ın 1000. yılına ithaf edilmesine karar verir.

10. Rusya Federasyonu dahilinde yaşlayan Türk Halkları’nın iç ve dış pasaportlarında milliyetlerinin yazılmasının teşviki, milli kültür ve dil sahalarında daha fazla desteklenmeleri, merkezi otoritenin Rusya Federasyonu Anayasası’na uygun olarak federal hakları desteklemesi, Türk Halkları’nın kültürel ve manevi gelişimlerine imkan verilmesi hususlarında Rusya Federasyonu Merkezi Organlarını işbirliğine davet eder.

11. Ahıska Türkleri’nden Rusya Federasyonu’nda yaşamak zorunda bırakılanlarının vatandaşlık haklarının verilmesini ve ABD’ye göçlerinin durdurulmasını, Gürcistan’ın Ahıska Türkleri’nin vatanlarına dönmelerinin önündeki engelleri kaldırarak AGİT’e verdiği taahütleri yerine getirmesini, ve Türkiyeye göç eden Ahıska Türkleri’nin vatandaşlık işlemlerinin hızlandırılmasını talep eder.

12. Yeniden yapılanan Irak’da Türkmenlerin asli unsur sayılmaları, siyasi, kültürel ve sosyal haklarına kavuşmaları, Kerkük’ün Türkmen şehri olarak kalması, ayrıca Barzani güçlerinin elinde sekiz aydır suçsuz yere tutuklu bulunan kurultayımız delegesi Sn. Murat Ziya’nın hemen salıverilmesi, kendisine tutuklu bulunduğu sure için en yüksek düzeyden tazminat ödenmesi konularında Irak, ABD yönetimleri ile BM ve Türk Dünyası liderlerinin göreve davet edilmesine karar verir.

13. Türk Dünyası Gençlik Teşkilatları ve DTGB üyeleri arasında iletişimin güçlendirilmesi amacı ile DTGB çatısı altında Türk Dünyası Genç İletişimciler Birliği’nin kurulmasına karar verir.

14. Rusya Federasyonu içinde yaşayan Nogay gençlerinin eğitim ve iş bulma sorunlarında bağımsız Türk Cumhuyriyetleri’nin yönetimlerine talepte bulunmaya karar verir.

15. DTGB kuruluşlarından olan Azerbaycan merkezli Dünya Genç Türk Yazarlar Birliği’nin aktif çalışmalarını takdir ile karşılar ve kuruluşu tamamlanan Türk Dünyası Genç Araştırmacılar Birliği’nin çalışmalarında başarılar diler. Kasım 2004’de düzenlenecek olan “I. Türk Dünyası Genç Araştırmacılar Sempozyumu”nun gerçekleştirilmesinde üye teşkilatlarını aktif katılıma davet eder.

16. Rusya Federasyonu ve Bağımsız Devletler Topluluğu ülkelerindeki Türkçe eğitim veren lise, üniversite ve fakültelerin sayısındaki azalmayı kaygı verici bulur.

17. Tataristan örneğinde görüldüğü üzere Türk dillerine en uygun alfabe olan Latin Alfabesi’ne geçmek isteyen Türk Halkları’nın merkezi yönetimlerce engellenmesini kaygı verici bulur.

18. T.C. Kültür Bakanlığı Türk Dünyası Müzik Topluluğu’nun DTGB’nin en yüksek kültür madalyası olan Altın Behbudov madalyası ile ödüllendirilmesine karar verir.

19. Rusya Türkleri’nin Gençlik Liderlerine Türkiye Türkçesi kursları düzenlenmesine karar verir.

20. Çuvaşistan’da Devlet Üniversitesi’nde kapanan Türkoloji bölümümünün açılması için gerekli girişimlerde bulunulmasına, Çuvaş nüfusunun asimilasyon karşısında hızlı eriyişine karşı tedbirler alınmasına ve gerekli bilimsel çalışmaların yapılmasına karar verir.

21. DTGB’ye kuruluşundan itibaren emek veren eski yöneticilerinden danışma organı olarak bir “Yüksek İstişare Konseyi” kurulmasına karar verir.

22. DTGB alt organlarından olan Dünya Genç Türk Yazarlar Birliği, Türk Dünyası Genç Araştırmacılar Birliği ve Türk Dünyası Genç İletişimciler Birliği Başkanlarının doğrudan DTGB Genel Başkan Yardımcılığı’na atanmalarına karar verir.

23. K.K.T.C. Cumhurbaşkanı Sn. R. Rauf Denktaş’ın gelecek Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aday olmama kararını yeniden gözden geçirmesi için ricada bulunmaya, K.K.T.C.’nin öncelikle Türk Devlet ve Toplulukları tarafından resmen tanınması, ve ardından da dünya kamuoyu platformlarında tüm Türk Halkları’nın K.K.T.C.’nin mağduriyetine son verilmesi doğrultusunda güç birliği ederek çalışması için çağrıda buluınmaya karar verir.

24. Türk Devlet ve Toplulukları’nı kardeş Fin-Ogur Halkları ile işbirliği ve ortak projelerin arttırılmasına davet eder.

25. Az sayılı Türk Halkları’nın kültürel, sosyal ve tarihi miraslarının koruması, yaşatılması ve desteklenmesi konularınlarında uluslararası teşkilatlar ile Türk Devlet ve Toplulukları’nın yönetimlerini göreve davet eder.

11.09.2004-Köstence-Romanya, saat 19.30
 
Siteyi düzenleyen: Terken_Hacaloğ*lu