8.2.06

“URAL MONO - 2006” Uluslararası Türk Gençliği Müzik Sanatı Yarışma-Festivali

“URAL MONO - 2006”
Uluslararası Türk Gençliği Müzik Sanatı
Yarışma-Festivali’nin düzenlenmesi ile
ilgili Şartname


Bu esas Şartname “Ural Mono-2006” Uluslararası Türk Gençliği Müzik Sanatı Yarışması-Festivali’nin organizasyonu ve düzenlenmesi ile ilgili yönergeye ihtiva etmektedir (Bundan sonra Yarışma olarak anılacak).

1.Yarışmanın Düzenleyicileri

• Uluslararası TÜRKSOY Teşkilatı;
• Başkortostan Cumhuriyeti Kültür ve Ulusal Siyaset Bakanlığı;
• Başkortostan Cumhuriyeti Gençlik Siyasetiyle İlgili Devlet Komitesi;
• "Butun Dunya Başkurt Kurultayi (Kongresi)" Uluslararası Kamusal Kurumlar Ittifaği
• Başkortostan Cumhuriyeti Halk Sanatı Merkezi;
• Ufa Büyükşehir Belediyesi ;
• “Başkortostan” Devlet Radyo ve TV Yayını Kurumu;
• Dünya Türk Gençleri Birliği;
• Başkurt Gençleri İttifağı.

3. Amaç ve meseleler

• Türk gençliğinin çağdaş ulusal müzik sanatının tanıtılması;
• Türk halklarının ulusal gelenek, görenek ve kültürlerinin korunması;
• Türk halkları arasında kültür alanında uluslararası ilişkilerin geliştirilmesi;
• Genç sanatçı ve müzisyenlerin sanatsal imkanlarının gerçekleştirilmesi.


4. Yarışmanın düzenlenme koşulları

1. Yarışmaya 16-35 yaş arası pop müzik toplulukları (grupları) ve solist-vokalistler katılabilmektedir. Daha önceki yarışma galipleri bu yarışmaya katılamamaktadır. Diğer yarışmalarda ödül kazanan katılımcılar bu yarışmaya genel koşullar çerçevesinde katılabilmektedir.

2. Yarışma 3 aşama olarak düzenlenmektedir.
2.1. I. Aşama – seçme (harici).
Yarışmaya katılmak isteyenler en geç 15 Nisan 2006 tarihine kadar katılım bildiriminde (Ek № 1) bulunmaları ve düzenleme Komitesi adresine ön seçmeler için katılımcı anadilinde iki şarkı fonogramını (playback) takdim etmeleri gerekir. Şarkının icra edildiği anadilde metni, ayrıca, şarkı metninin Rusça tercümesi (yalnızca diğer ülke ve bölge adayları için). İlk aşamayı geçebilenlere davetiyeler gönderilecektir.

Organize komitesine gönderilen fonogramlar eleştirilmeyecek ve iade edilmeyecek.
Yarışmaya katılım hakkı kazanan katılımcılar düzenleme komitesine, gruplar – 150 $ (ABD dolları), solistler 100 $ (ABD dolları) olarak belirlenen kayıt ücretini göndermeleri gerekmektedir.
2.2. II. Aşama – seçme (dinleme).
2.3. III. tur – final.
Düzenleme Tarihi: 24-27 Mayıs 2006 yılı. Düzenleme Yeri: Başkortostan Cumhuriyeti, Ufa şehri, “Neftyanik” Kültür Sarayı.
2.4. Gala Konser (Kapanış Konseri).
Düzenleme Tarihi: 27 Mayıs 2006 yılı. Düzenleme Yeri: Başkortostan Cumhuriyeti, Ufa şehri, “Neftyanik” Kültür Sarayı.


4. Yarışma Jürisi
Yarışma jürisi kadrosunda Başkortostan Cumhuriyeti, Rusya Federasyonu ve diğer Türk Dilli Cumhuriyetlerden şarkıcılar, besteciler, sanat ustaları yer alacaktır.

Jüri değerlendirme kriterleri:
• Şarkı ustalığı;
• Sahne imajı;
• Düzenleme (aranjman) kalite düzeyi;
• İcraatçının özgünlüğü.

Jürinin kararları nihai olup, yeniden müzakere edilmez.

5. Dereceye girenlerin ödülendirilmesi

Organizasyon Komitesi tarafından Gran Prix (Büyük Ödül), 2 adet birincilik, 2 adet ikincilik, 3 adet üçüncülük derecelerinde diplomlar ve değerli ödüller takdim edilir. Aynı şekilde yarışmada diploma kazananlar da belirlenecektir.
Jüri aşağıdaki hususlarda hak sahibidir:
- ödüllerin bazılarını takdim etmemek;
- herhangi bir ödül derecesini birkaç katılımcıya birden takdim etmek.
Ayrıca, kamu kuruluşları ve sponsorların ödülleri de tesis edilebilmektedir.

6. Yarışmanın Finans Destekçileri

Yarışmamın finansmanı, Uluslararası TÜRKSOY Teşkilatı, Başkortostan Cumhuriyeti Kültür ve Milli Siyaset Bakanlığı, Başkortostan Cumhuriyeti Gençlik Siyasetiyle İlgili Devlet Komitesi, Cumhuriyet Halk Sanatı Merkezi, Ufa Büyükşehir Belediyesi tarafından sağlanmaktadır.
Yarışmanın finansmanına kamu kuruluşlarının, ticari işletmelerin, özel şahısların katkıları dahil edilmektedir.
Başkortostan Cumhuriyeti’nden iştirak edecek katılımcıların yolluk masrafları yerel kamu kuruluşları tarafından karşılanacaktır. Diğer ülke ve bölgelerden gelen katılımcılar için konaklama ve yemekleri davet eden tarafca temin edilir, yol masrafları ise gönderen kuruluş tarafından karşılanır.




7. Telif Hakkı

Yarışmayı düzenleyiciler, telif hakları ve sanat eserleri kanununa yaraşlı, Yarışma esnasında yapılacak tüm yazılı, görsel, audio, video malzemelerin Organizasyon Komitesine ait olduğunu bildirir..




8. Organizasyon Komitesinin Adresi

Yarışmanın organizasyonu ve teknik konuların ile ilgili sorunların hızlı ve etkin bir şekilde çözümlenmesi için kurucular tarafından Organizasyon komitesi üyeleri arasından aşağıda adı geçenler görevlendirilmektedir:


Ranis Altınbayev
Kültür ve Milli Siyaset Bakanlığı Cumhuriyet Halk Sanat Merkezi
Adres: 450077, Rusya Federasyonu, Başkortostan Cumhuriyeti, Ufa şehri, Lenin Sok., 72, , oğlu, Tel.: (+7-3472) 720683, .: (+7-3472) 723650, Faks: .: (+7-3472) 725325. E-mail: rcntufa@yandex.ru

Gülnur Kulsarina
Başkurdistan Cumhuriyeti Gençlik Siyasetiyle İlgili Devlet Komitesэ
Adres: 450000, Rusya Federasyonu, Başkurdistan Cumhuriyeti, Ufa şehri, Lenin Sok., 10, Tel.: .: (+7-3472) 515719.

Timur Lukmanov
Uluslararasi Kamusal Kurumlar Ittifaki. Tüm dunya Başkurtlar kurultayı yönetım komitesi
Adres: 450077, Rusya Federasyonu, Başkurdistan Cumhuriyeti, Ufa şehri, K. Marks Sok., 3, 115, "Butun Dunya Başkurt Kurultayi (Kongresi)", Tel. / faks: .: (+7-3472) 502864.
E-mail: TimurLOQMAN@yandex.ru

Rustam İskhakov
TÜRKSOY
Adres: Büklüm sok, 50/8, 06660, Kavaklıdere, Ankara, Türkiye, , Tel.: (0312) 428 12 06 pbx, fax.: (0312) 428 12 01.
E-mail: tamyan@yandex.ru


Ek № 1

Katılım Talebi
Katılım için posta aracılığıyla gönderilen başvuru talebi Organize komitesine telefon ederek kararlaştırılır:
1. Katılımcının Adı; Soyadı; Baba Adı; Doğum Tarihi; Pasaport Bilgileri; Emeklilik Numarası; Sosyal Kart Numarası; Oturum Yeri Adresi; Grup (Topluluk) Adı; Katılımcı Solistin Kısa Sanatsal (veya Müzik Grubunun) Karakteristik Bilgisi.
2. Ülke, Cumhuriyet, İl, Bölge.
3. Katılımcı Sayısı.
4. Yarışma Programı: Şarkı Sözleri, Şarkı Metni ve Bestesinin Yazarı (Her şarkı için).
5. Gala Konser Programı: Şarkı Adı, Şarkı Metni ve Bestesinin Yazarı (Her şarkı için).
Şarkı yarışmasına katılım talebi ile birlikte organizatör komiteye audio-materyal – ana dilinde iki şarkı içeren audio kaset veya mini-disket (fonogram-artı) ve temsil ettiğiniz ülkenin, cumhuriyetin, bölgenin simgeleri (atribütleri) iletmesi gerekmektedir.

6.2.06

Türkiye'de Geçen On Gün - Zamira Keçiyeva

TÜRKİYE'DE GEÇEN ON GÜN
Kaderin güzel oyunuyla Türkiye nin en önemli tarih ve medeniyet merkezlerinden biri olan İstanbul şehrinde hayatımın en güzel on gününü geçirdim.Bu şansı bana arzeden tüm hocalarıma ve TİKA ya teşekkür etmeyi bir borç bilirim

Aceleyle hazırlıklar yaparak sadece televizyon,resim ve hayalimde gören Türkiye ye geldiğimde mutluluk,sevinç,heyecan gibi olumlu duyguları yaşadım.Hayatın sürpriziyle monoton günlerden uzaklaşarak farklı coğrafi,farklı iklim,farklı kültür,farklı insanları gördüğüme hala inanamıyordum.Atatürk Havaalanı nda pasaport işleriyle uğraşan görevlinin “Türkiye'ye hoş geldin!” dediğinde ancak dört yıldır eğitim aldığım hem hoca hem de baba saydığım Türk hocalarımın uzun uzun ve özlemle anlattıkları anayurduna geldiğimin farkına vardım. Orada bizi bekleyen Türk arkadaşlarımız sıcaklıkla karşılayarak otele yolladılar.

Otele geldikten sonra yol yorgunluğumuzu bile gidermeden çevremizi gezinmeye başladık.İlk dikkatimi çeken Marmara Denizi oldu. Ömrümde ilk defa denizi gördüm. Uçsuz bucaksız Marmara bile yağmurun dinmeden yağmasına rağmen telaşlı dalgalarıyla “Hoş geldin!” diyordu.Onun güzelliğine hayran kalarak deniz izleniminin sadece soyut değil ,somut olarak kalması isteğiyle fotoğraf çekinmeye başladık. Yazık ki denize giremedim.

Ertesi gün Dünya Türk Gençler Birliği'nin Günleri ve Kurultayı nın açılış töreni yapıldı. Evvela otelin lobbisinde Osmanlı zamanındaki marşlar söylendi. Kocaman erkeklerin davullarla marş söylemesi sadece kitaplardan okuduğum Osmanlı İmparatorluğu nun kültürünün ne derece yüksek olduğunu bana iyice kavrattı. Sonra konferans salonuna geçtik.Türk Dünyası nın gençlerinin bir araya gelmesiyle gerçekleşen bu Kurultay ın havası beni adeta eskiden yapılmış olan kurultaya götürdü. Ta Avrasya nın doğusundan batısına kadar yerleşen Türk gençlerinin arasında bulunmaktan gururluydum ve zevk alıyordum. Kurultay Türkü Türk yapan ve herkese söz hakkı veren bir toplantı olduğunu tarih sayfalarından okumuştum .Gerçekten öyle olduğundan emin oldum ve ecdadlarının geleneklerini koruyarak hala yaşatan dünayadaki tek gençler olduğumuza sevindim.

Türk Dünyası nın siyasi birliği olmasa bile kültür birliğinin olması şüphesizdir.Bu birliği de Kurultay kanıtladı. Ötüken den çıkmış olan ecdadlarımız tarihin istikametiyleASYA nın bozkırları, ORTA ASYA,ANADOLU ve AVRUPA nın bazı yerlerine dağılmıştır.Aramızdaki mesafe bazı değişikliklere uğratabilmiştir.Buna rağmen kültür birliği sayesinde bir araya gelen gençler asil kanlarında mevcut olan güç ile Türk Dünyası nı bir bütünlük haline getirdiğine kendim şahit oldum.Biri Anadolu,diğeri Türkistan,kalanları da Avrasya kıtasının her yerinde bulunmuş olan Türk halklarının bir araya gelmesi ve bir bütünlük olması benim için bir ütopi idi.Meğer bu ütopi değilmiş.

Oradaki mümtaz babalarımız olan Mustafa Kemal Atatürk, Bilge Kağan, İsmail Gaspıralı ve Mehmet Emin Resulzade ye ait olan güzel sloganlar genç Türkleri ileriye sürüyordu. Bilge Kağanın “Ey Türk ,Titre ve kendine dön!” sözü batının tesirinde kalmakta olan bizi titreterek kendi kültürümüzün mevcudiyetini hatırlattı.Rus Emperiyalizmi güç ve hız aldığı zaman Rusya nın iki tarafında ayrılmış olan Türk halklarının DİL, FİKİR ve İşinde BİRLİK sağlamaya çalışan İsmail Gaspıralı nın bu sloganı Kurultayla yine hayata başlamıştır.Mehmet Emin Resulzade ye ait “Bir kere yükselen bayrak bir daha inmez”sözü Türk Dünyası nın yükselen bayrağını gençlerin indirmemesini teşvik eder. Büyük önder Atatürk “Ne Mutlu Türküm Diyene!”diye boşuna söylememiş. Kurultaydaki herkes Türk olmaktan mutluydu. Mutlu olmamak mümkün değildi.

Açılış töreninden iki gün sonra Bursa Gezisine koyulduk. Oradaki Osmanlı padişah ve şehzadelerin türbelerini ziyaret ettik.Sonra Boğaziçi Gezisi ni yaptık. Topkapı Sarayı'na da gittik. Osmanlı Devleti'nin şanı ve gücünün ne kadar olduğunu iyiyce anladım.İstanbul u biraz gezdik.Şehrin hem eskiliği hem de yeniliği vardır.Hem Asya hem de Avrupa rengi var. Bizans'tan kalan surlar ile Osmanlı Devleti nden kalan camii birbirini tamamlıyor. Doğu ve Batı yı birleştiren bu şehir gizli ve esrarengizdir.İstanbul'un Taksim Meydanı nda gezmeyi rüyamda bile göremezdim. İstanbul eskiliğini hala koruyan bir şehir ve eskisi gibi bügün de dünyanın dört tarafından gelenleri kendisinde bulundurmaktadır.Ben de bulunmama son derece sevindim. Türkiye'nin havasından soluk alma şerefine kavuştuğum için mutluyum.

DTGB nin gelecekte de asil kanında mevcut olan gücü kullanarak faaliyetlerine devam edeceği ve başarılı olacağı ve neticeli sonuçlara varacağını umuyor ve diliyorum.

DTGB AK COL SAGA !

ZAMİRA KEÇİYEVA
KIRGIZİSTAN–TÜRKİYE MANAS ÜNİVERSİTESİ

Maksim Sagidullin ile Mülâkat - Yanarıs Gazetesi, Tümen

13 Ocak 2006 tarihli Yanarış gazetesinde 12. Türk Dünyası Gençlik Günleri ve Kurultayı hakkında Tümen'den Sibirya Tatarı Maksim Sagidullin ile yapılan mülâkat.





1.2.06

Dunya Genc Turk Yazarlar Birligi

BiLDiRi

31.01.06 tarixde Azerbaycan Yazarlar Birliyinde (AYB) Dunya Genc Turk Yazarlar Birliyinin (DGTYB) "Turkun sesi" almanaxinin son-6-ci(nesr) ve 7-ci(poeziya) buraxilishlarinin muzakiresi kecirildi.

Muzakireni girish sozu ile achan xalq yazichisi ANAR DGTYB-nin, birlik rehberliyinin edebi ve teshkilati fealiyyetini teqdir etdiyini bildirdi. Filoloq-alimler Rustem Kamal, Arif Emrahoqlu, Alxan Bayramoqlu, Almaz Ulvi, Turkiyeli yazar Yasemin Bayer, Ataturk Merkezi bashqan yardimchisi Osman Enveroqlu, shair Sabir Sarvan, kulturoloq Aydin Xan, Ataturk Merkezinin bash redaktoru Sefali Nezerli, "Asif Ata Ocaqi'nin ovladi, yazar Eluca Atali, Gurcustanli yazar-cevirmen Anna Bartuklashvili, shair Oqtay Rza, shaire Ferqane Mehdi, prezident teqaudchusu, yzar-arashdirmachi Natavan Demirchioqlu 'Turkun sesi"nin son buraxilishlari, onlarin meziyyetleri ile baqli oz fikirlerini bolushmushler. DGTYB mensublarindan bashqan Ekber Qoshali, Denetim Kurulu bashqani Resmiye Sabir, Meclis bashqani ilqar ilkin, DGTYB Salyan bolge temsilchisi Namiq Haciheyderli chixish etmish, seslenen fikirlere, tekliflere oz munasibetlerini achiqlamishlar.

Tedbirde umumen Turk Dunyasinin duneni, bugunu, sabahi, ortaq turkce ve s. onemli edebi, tarixi, elmi ve kulturoloji olanqalarla baqli fikir mubadilesi getmishdir. Qeyd edek ki, "Turkun sesi"nin novbeti 3 buraxilishini bu il neshr etmek nezerde tutulub. Bunlar nesr(8), elmi-publisistik meqaleler(9) ve poeziya(10) buraxilishlari olacaq. Birlik qarshi aylarda elan edeceyi 3-cu Fuzuli Uluslararasi Sheyir Yarsihmasinin Odul torenini ve Turk Dunyasi Sheyir Sholenini bu ulin avqust ayinda KKTC-de kechirmeye hazirlashir.

DGTYB hemchinin "Turan yolu" (ve ya "Yeni Turan") adli edebi-elmi dergi neshr etmeyi de planlashdirir.

DGTYB Basin Xidmeti
 
Siteyi düzenleyen: Terken_Hacaloğ*lu